 |
 |
Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce MUR i przyjaciele
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Kłapy
Fechmiś
Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc
|
Wysłany: Nie 16:56, 05 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
no a jak na sylwesterze zrobilem czekoladowa
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
kotu
łamacz klawiszy
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 433
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: T.BeeR.GA
|
Wysłany: Nie 19:07, 05 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
czekoladówka kłapego rólezz:D ładnie wchodzi
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Msciwoj
ćwierć tauzena postów
Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Woje Peruna, M.U.R.
|
Wysłany: Nie 19:07, 05 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
co do przepisow na alkohole - moge cos napisac - bo mam dobrego znajomego z Rabki Zdroj, niby taki mlody goral a wiedze o miejscowych (i nie tylko ) napojach to on ma (i chetnie sie nimi dzieli nie tylko w teorii)
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Kłapy
Fechmiś
Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc
|
Wysłany: Sob 9:22, 04 Mar 2006 Temat postu: |
 |
|
A moze by tak ktos wkoncu jakis przepis dal co ?? naprzyklad do jedzenia bo alkohole to kazdy umie zrobic i wogole kazdy chyba cos wie a do zarcia to tutaj malo jest informacyji no a ja jak mysle o takich spieczonych przepiorkach to az mi slinka cieknie wiec piszcie Ci ktorzy sie na gotowaniu znaja
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 16:37, 12 Mar 2006 Temat postu: gotowoanko |
 |
|
podpłomyki
pół kilo mąki ( jaką sobie kto chce) paczke drożdży instant ( nietrzeba robić zaczynu) 5 łyżek oleju, szklanka wody,szczypta soli wymieszać wyrobić tak żeby tworzyło jednolitą mase, zostawić na pół godzimy do wyrosnięcie w cieple ( nie wolno przeziębić bo wyjdzie zakalec), następnie jeszcze raz zagnieść i formowac placki o dowolnej wielkość, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ( ok175-200 stopni). jak będą rumiane sprawdzić patyczkiem czy w środku siche to sa gotowe. Można do ciasta dodać przysmazonej cebulki, słonecznika, kminku lub innych paprochów, można zamiast oleju użyć smalczyku ze skwareczkami po roztopieniu ( tylko żeby nie był za ciepły bo drożdze zdechna)... pychota.... w sezomie bąda próbowała piec albo na kamieniach albo na blasze na ognisku. Można tez podpłomyki zrobić na słodko z miodem i orzechami ... hmmm.. trzeba spróbować.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 16:53, 12 Mar 2006 Temat postu: gotowanko |
 |
|
mięcho
kilogram np. surowej szynki ze swinki,
dwie marchewki, dwie pietruszki, 2 cebule, czosnek, gałka muszkatołowa , oregano, tymianek, kolendra, saletra spożywcza( w średniowieczu używano wina kwaśnego lub octów owocowych), lisć laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, wino czerwone wytrawne, SÓL
marchewke , pietruszke i cebule pokroić jak najdrobniej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendre zagotować w litrze wody. po ostudzeniu dodać saletre, warzywa, reszte przypraw i SÓL , to tej zalewy nastepnie wsadzić mięsko i zostawić na 24h do nasiaknięcia ( gdyby ktoś uzywał wina to mięso powinno w zalewie zostać ok 2 dni, im większy kawałek mięsa tym więcej składników). po wyjęciu mięsa lekko je odcisnać z nadmiaru płynu, nastepnie nadziewamy tenże kawałek na ruszt lub rożno i pieczemy nad ogniskiem, polewacac zalewa wymieszaną z winem... można też zawinąć miesko w liscie kapusty obkleić glinką piec w ognisku ( najlepiej w samym żarze.. jak ziemniaczki)... powodzenia..
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
luckass
Ojciec Dyrektor
Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TWK (na urlopie...)
|
Wysłany: Nie 17:00, 12 Mar 2006 Temat postu: |
 |
|
e, toż to nie są podpłomyki
prawdziwe popłomyki to sie robi z ciasta chlebowego, czyli mąka+woda i troche soli. W zastępstwie wody można dać piwo wymieszać, rozpłaszcyć, upiec, zjeść. można robić na gorącym kamieniu, tak jak piszesz, a jest też ciekawy sposób pieczenia na patyku Jak kiełbaski, tylko bardziej w żarze trzymać nie na ogniu.
Z tego twojego przepisu to wyjdzie jakaś bułka drożdżowa
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 17:09, 12 Mar 2006 Temat postu: gotowanko |
 |
|
problem z robieniem zakwasu.. na drożdzach tez były... głównie te słodkie...
ale bez drożdzy te same składniki i też wychodzi pychotka... ten z patykiem trzeba by wypróbować tak to jeszcze nie robiłam a na freha pisali ze dobre...
Ostatnio zmieniony przez Iva dnia Nie 17:11, 12 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Kłapy
Fechmiś
Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc
|
Wysłany: Nie 17:09, 12 Mar 2006 Temat postu: |
 |
|
Wazne coby dobra i smaczna byla
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 17:30, 12 Mar 2006 Temat postu: coś na śniadanko |
 |
|
polewka ( z mleka, piwa lub wody)
smacznego
Ostatnio zmieniony przez Iva dnia Nie 23:39, 12 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Gregor z Krakowa
100% spamer
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork
|
Wysłany: Nie 20:13, 12 Mar 2006 Temat postu: |
 |
|
yyyyyyyy a od kiedy to ziemniaki były w europie w tym okresie (mniejsza o to, czy XIII czy XV w ...) ?????????????
sugeruje sprawdzić datowanie przybycia tej potrawy, i co wazniejsze jej kuchenne zastosowanie w wiekach średnich
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 22:56, 12 Mar 2006 Temat postu: gotowanko |
 |
|
"Gregor napisał:sugerruje sprawdzić datowanie przybycia tej potrawy, i co wazniejsze jej kuchenne zastosowanie w wiekach średnich "
rozmawiamy o histocznych ( może histerycznych) potrawach nie pisałam datowania, osoby które cos wiedzą na ten temat dadzą sobie rade...
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 23:16, 12 Mar 2006 Temat postu: gotowanko |
 |
|
czyżby czekolada ( kakao) było wczesniej..? a może wikongowie.....?
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Gregor z Krakowa
100% spamer
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork
|
Wysłany: Nie 23:28, 12 Mar 2006 Temat postu: |
 |
|
moze sarkazm....
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Iva
pisze jak po dwóch setkach
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)
|
Wysłany: Nie 23:30, 12 Mar 2006 Temat postu: gotowanko |
 |
|
może....
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |