 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
luckass
Ojciec Dyrektor
Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TWK (na urlopie...)
|
Wysłany: Pon 23:48, 09 Sty 2006 Temat postu: kuchnia |
 |
|
Jakies ciekawe przepisy na potrawy lub trunki średniowieczne ktoś wypróbował? Nie interesują mnie przepisy wyszperane w sieci czy książkach kucharskich, tych jest pełno. Pytam o WASZE doświadczenia w tej materii
Czasami żałuję że jesteśmy tak dobrze karmieni na większości turniejów i nie warto nic gotować we własnym zakresie w kociołku nad ogniskiem
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
fisher
220 volt
Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: RRR,Ordo Militiae Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolymitani // zawieszenie w dzialalnosci
|
Wysłany: Wto 18:37, 10 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
jest pewien przepis dosc tajemniczy ktory odkrylem na ogrodziencu jak z kaszy zrobic zurek ale nie zdradze go tak latwo
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Kłapy
Fechmiś
Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc
|
Wysłany: Śro 16:56, 11 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
chcesz moje trunki ? czy tylko potrawy do jedzenia wchodza w gre ?
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
slavu
zdecydowanie poza kontrolą...
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Krakowska Choragiew Nadworna/honorowe KSJCH/BHM
|
Wysłany: Śro 23:33, 11 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
no jak kuchnia to kuchnii, w koncu trunki to podstawa prowiantu
a co klapy ?? masz special receptury :]
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Gregor z Krakowa
100% spamer
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork
|
Wysłany: Śro 23:34, 11 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
oooooooooooooooooo rozmarzyłem się wspominając pyszności jakie gotowała Tunia na grunvie. echh miesiwa, kasza, warzywa, baaaa nawet ciasta- wszystko z ogniska, przesiaknieta dymem i zapachem ognia skwierczącego w odmetach palącego sie ogniska...
echhh.
troszke tam umiem, ale nie próbowałem nic poza jajecznica z patelni (pieczona na ognisku właśnie)
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Msciwoj
ćwierć tauzena postów
Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Woje Peruna, M.U.R.
|
Wysłany: Czw 21:07, 12 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
Podłomyki, na blszy z nad ogniska smakuja tak dobrze tylko na wyjazdach historycznych. Naprawde nie sa trudne do zrobienia a jako dodatek do miesiw wprost idealne.
Mozna je jeszcze robic na plaskich w miare duzych otoczakach, tylko nie zawsze takowy jest pod reka... no i w stanie %) trzeba troche uwazac zeby sie nie poparzyc.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
slavu
zdecydowanie poza kontrolą...
Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Krakowska Choragiew Nadworna/honorowe KSJCH/BHM
|
Wysłany: Czw 22:19, 12 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
no i nie tyllko smak, klimat tez - przez co smakuje lepiej
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Marcin z Krakowa
twórca spamu
Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 23:43, 15 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
jak odnajdę to podam przepis na zupe piwna ponoc jedli ja na śniadanie  na kaca dobra
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Msciwoj
ćwierć tauzena postów
Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Woje Peruna, M.U.R.
|
Wysłany: Czw 0:43, 19 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
zupka piwna - dobre jedzonko
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Msciwoj
ćwierć tauzena postów
Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Woje Peruna, M.U.R.
|
Wysłany: Czw 0:51, 19 Sty 2006 Temat postu: |
 |
|
Przepis na orzechowke pycha:
2-3 niedojrzale zielone orzechy wloskie
30dag luskanych orzechow wloskich
1 litr wodki 40%
2 lyzki stolowe cukru
Zielone orzechy opluczcie, przekrojcie na pol i zalejcie wodka,
nazwiemy to teraz zalewą, macerujcie ja przez 2-3 tygodnie, zlejcie nalew,
Orzechy luskane zmielcie, zalejcie nalewem, dodajcie cukru, i macerujcie kolejne 4 tygodnie,
Nalew zlejcie, orzechy odcisnijcie,
Orzechowke przefiltrujcie przez wate, poczym rozlejcie do butelek, zakorkujcie i odstawcie do piwnicy na 6 miesiecy
Wazne: zeby ja przyzadzic odpowiednio, zalewajcie tylko zielone orzechy (czyli czekamy do wczesnej jesieni )
Mozna tez nie dodawac orzechow luskanych i zrobic tylko na zielonych - no to czekamy do jesieni
Smacznego
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Kłapy
Fechmiś
Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc
|
Wysłany: Sob 21:57, 04 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
ta ... ostatnio zrobilem rzanca z wina ... hahaha za dobze powiedziane ;p z "wina" "zamowe" (3.99 tesco ;p ) grzanca ... i byl bardzo smakowity ;p ;d
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Siwaa
trzy setki już żem wypi... stworzył.
Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 334
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR "Gladii Amici" | M.U.R.
|
Wysłany: Sob 23:02, 04 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
Hah! Co do orzechówki mam miłe wspomnienia...
Moja mama, która myślała, że od znajomych dostała sok jagodowy - napoiła mnie orzechówką gdy byłam chora (:
Oi, stawia na nogi ^^
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Gregor z Krakowa
100% spamer
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork
|
Wysłany: Nie 0:25, 05 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
a pózniej same sie uginają...hehe ale to napewno od tych orzechów
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Kłapy
Fechmiś
Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc
|
Wysłany: Nie 12:42, 05 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
orzechy ... takie straszliwe bestie z nich no ...
i nie ma to jak sliwowica czekoladowa
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Gregor z Krakowa
100% spamer
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork
|
Wysłany: Nie 16:39, 05 Lut 2006 Temat postu: |
 |
|
a może łącka- ahhhh pyszności...
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |